ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1950

 

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Αντωνιάδης Σόλων 1951 -1954
Ιωακειμίδης Ιωάννης 1954-1963
Περδίκης Αντώνιος 1963-1965
Κοσμόπουλος Ιωάννης 1965-1966
Βαρελόπουλος Παναγιώτης 1966-1967
Ιατρόπουλος Θεμιστοκλής 1967-1970
Αγερίδης Ευστράτιος 1970-1978
Ζαμπούνης Κωνσταντίνος 1978-1979
Καμπουρίδης Κωνσταντίνος 1979-1981
Κασαμπαλής Δημήτριος 1981-1984
Ζαρκάδας Κων/νος 1984-1987
Αγερίδης Ευστράτιος 1987-1990
Σιδηρόπουλος Ορέστης 1990-1993
Τζίνας Σταύρος 1993-1996
Βασιάδης Αναστάσιος 1996-2008
Ισαακίδης Πρόδρομος 2008- 2015
Διαμαντόπουλος Βασίλειος 2015- 2022
Ισαακίδης Πρόδρομος 2022- παρόν

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι γιατροί της Βέροιας, όπως και ολόκληρης της Ημαθίας, μέχρι το 1950 ήταν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονταν. Το 1950 ιδρύθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του, η οποία διέπεται από τις διατάξεις του Α.Ν. 1565/1939 ΦΕΚ΄16, στις 1.1.1951 με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Σόλωνα Αντωνιάδη (στις φωτογραφίες τα πρακτικά της 1ης συνεδρίασης). Στον νέο τότε Ιατρικό Σύλλογο εντάχθηκαν σταδιακά και απετέλεσαν μέλη του όλοι οι γιατροί της Βέροιας και στη συνέχεια ολόκληρης της Ημαθίας. Οι συνθήκες λειτουργίας του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ήταν αρχικά υποτυπώδεις. Έπρεπε εκ του μηδενός να δημιουργηθεί μητρώο μελών, να οργανωθεί γραμματεία και να συγκροτηθεί το Νομικό Πρόσωπο του Συλλόγου και κυρίως να εξασφαλιστεί στέγη. Ως χώρος στέγασης του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας χρησίμευσε η κλινική του Σόλωνος Αντωνιάδη. Εκεί φυλάσσονταν τα αρχεία και εκεί συνεδρίαζε το Δ.Σ. Στον ίδιο χώρο εξακολούθησε να στεγάζεται ο ΙΣΗ για αρκετά χρόνια και μετά την αποχώρηση του Σόλωνα Αντωνιάδη από την προεδρία. Στη συνέχεια ως χώρος στέγασης του Συλλόγου χρησίμευε το ιατρείο του εκάστοτε προέδρου. Περί το 1970 ο ΙΣΗ στεγάστηκε στο χώρο που βρίσκεται ως σήμερα, ο οποίος στη συνέχεια αγοράστηκε. Το 1972 επί προεδρίας Ευστράτιου Αγερίδη υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο αγοράς των γραφείων από τον ΙΣΗ. Ο ιδιόκτητος χώρος στον οποίο στεγάζεται ο ΙΣΗ βρίσκεται επί της πλατείας Ρακτιβάν 1 στη Βέροια.

 

ΕΜΒΛΗΜΑ ΙΣΗ

Με απόφαση του Δ.Σ. ως έμβλημα του ΙΣΗ καθιερώθηκε γραφική παράσταση που παρουσιάζει σύμπλεγμα του ιατρικού όφεως με τον ήλιο της Βεργίνας, που σε κύκλο περιβάλλεται από την επιγραφή ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ΙΣΗ σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ημαθία έχει αναπτύξει σημαντικότατη κοινωνική, επιστημονική και συνδικαλιστική δράση.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η κοινωνική δράση συνίσταται στη με κάθε τρόπο υποστήριξη ευπαθών ομάδων (Τρίτη ηλικία, άτομα με ειδικές ανάγκες, απροστάτευτα παιδιά, αναξιοπαθούντες κλπ). Αυτό γίνεται με χρηματοδότηση Γηροκομείων, σχολείων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υποστήριξης ανηλίκων. Στα πλαίσια αυτά έχουν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί ειδικές ανθρωπιστικές αποστολές ενίσχυσης των σεισμοπαθών της περιοχής Γρεβενών, των πλημμυροπαθών της περιοχής Ξάνθης, των νοσηλευομένων στα Νοσοκομεία Κορυτσάς και Πόγραδετς στην Αλβανία και των πολεμοπαθών στη Βοσνία. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών ο ΙΣΗ διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις και συνεργάζεται με την Ι. Μητρόπολη, τις Στρατιωτικές και Δικαστικές Αρχές, τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους, τους διαφόρους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τις κοινωνικές ομάδες. Στην κοινωνική δραστηριότητα του ΙΣΗ εντάσσεται η συμμετοχή σε ευρύτερου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, όπως οι ενημερωτικές ημερίδες για εθνικής φύσεως ζητήματα, για κοινωνικά προβλήματα και η δημοσιοποίηση θέσεων για επίκαιρα θέματα. Τέλος, στο κεφάλαιο της κοινωνικής δραστηριότητας του ΙΣΗ εντάσσονται εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, όπως η διοργάνωση χοροεσπερίδων, εκδρομών, προσκυνηματικών εξορμήσεων κλπ.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο ΙΣΗ αναπτύσσει από πολλών ετών επιστημονικές δραστηριότητες που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στη διαρκή μεταπτυχιακή εκπαίδευση όλων των ιατρών μελών του στις νεώτερες επιστημονικές απόψεις και εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας.

Κατά δεύτερο λόγο οι επιστημονικές εκδηλώσεις αποσκοπούν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με την έκδοση ανακοινώσεων διά του τύπου, που αφορούν επίκαιρα υγειονομικά ζητήματα και τη διοργάνωση ανοικτών ενημερωτικών ημερίδων.

Για τις επιστημονικές εκδηλώσεις μετακαλούνται εξειδικευμένοι εισηγητές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και από τα μεγάλα Νοσοκομεία. Αξιοποιούνται επίσης και γιατροί μέλη του ΙΣΗ.

Ο ΙΣΗ συνεργάζεται και με άλλους φορείς όπως την Αυτοδιοίκηση, σχολεία, ιδρύματα, πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους κλπ., προκειμένου να αναπτύσσονται επί τόπου επίκαιρα θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΗ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας κατά καιρούς αναλαμβάνει εκδόσεις πονημάτων συναδέλφων, ενημερωτικών εγχειριδίων για θέματα που αφορούν τους Ιατρούς, καθώς και ομιλιών, διαλέξεων και πρακτικών ημερίδων που έχουν σχέση με την Υγεία.

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ – Ενημερωτικό δελτίο του ΙΣΗ

Τα Ιατρικά Χρονικά εκδίδονται ανελλιπώς από το 1996. Στα Ιατρικά Χρονικά, τα οποία διανέμονται σε όλους τους Ιατρούς, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις τοπικές Αρχές και Φορείς, δημοσιεύονται κείμενα Ιατρών μελών του ΙΣΗ επιστημονικού, συνδικαλιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, καλύπτεται η επιστημονική, κοινωνική και συνδικαλιστική επικαιρότητα του ιατρικού και ευρύτερα του υγειονομικού κόσμου της Ημαθίας και γίνεται έγκυρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και του ιατρικού επαγγέλματος.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο ΙΣΗ υπήρξε ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας των γιατρών για μακρά σειρά ετών ο οποίος επιλαμβανόταν κάθε ζητήματος που αφορούσε τον Ιατρικό Κόσμο. Μετά τη δημιουργία και την ενεργοποίηση των επιμέρους εργασιακών σωματείων, η συνδικαλιστική δράση του Ιατρικού Συλλόγου εκ των πραγμάτων περιορίστηκε και απέκτησε περισσότερο στρατηγικό και ενισχυτικό χαρακτήρα.

 

Μήνυμα Προέδρου

Μήνυμα από τον πρόεδρο Ισαακίδη Πρόδρομο.

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική αναδρομή και δραστηριότητες του συλλόγου.

Διοικητικό Συμβούλιο

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας Copyright 2015 - 2019 © isimathia.gr. Developed by Antignosis