ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ Γ.Ν.ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 31/1/2024 ΜΕ θΕΜΑ: «Η ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»

Η ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Είμαστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την μνήμη τωνΑγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννη και ταυτόχρονα,μέσα από τον βίο και τα διδάγματά τους,  να υπενθυμίσουμε τη  διαχρονική αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο

Ο ίδιος ο Ιησούς  Χριστός δίδαξε την αξία της αγάπης, αποδίδοντας στην έννοιά της 2 βασικά χαρακτηριστικά:  είναι αυτή η αγάπη που φαίνεται μέσα από πράξεις και δεν απαιτεί ανταλλάγματα. Ακολουθώντας ακριβώς αυτά τα διδάγματα, Οι άγιοι Ανάργυροι, αξιοποίησαντις ιατρικές τους γνώσειςκαι φρόντισαν ώστε ο άνθρωπος να ωφεληθεί από  αυτές τις γνώσεις και την πίστη τους. Γαλουχημένοι με τα ιερά ιδεώδη του αλτρουισμού και της ανιδιοτέλειας, συνειδητά αρνούνταν να  παίρνουν χρήματα από τους ασθενείς,και με κάθε τους θαύμα, με κάθε ιατρική φροντίδα που παρείχαν, ενισχύονταν  η πίστη στον Χριστό.Έδειχναν με το έργο τους τι σημαίνει ο Χριστός, τι σημαίνει έμπρακτη αγάπη προς το συνάνθρωπο, τι σημαίνει σεβασμός στη ζωή.

Δεν υποσχέθηκαν αφθαρσία στους ασθενείς που τους πλησίαζαν.  Προσέφεραν όμως ανακούφιση, παρατείνοντας την ζωή και βελτιώνοντας την ποιότητά της, σε πολλές περιπτώσεις, όπως ακριβώς πράττουν και οι σύγχρονοι ιατροί. Είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί άγιοι για την εκκλησία μας και την ιατρική κοινότητα, καθώς μας έδειξαν ότι   ο συνδυασμός πίστης και επιστήμης, άνωθεν και επίγειας σοφίας, ανακουφίζει όχι μόνο σωματικά, αλλά, κυρίως, ψυχικά τον άνθρωπο. Όταν η ιατρική γνώση συνδυάζεται με τα χριστιανικά ιδεώδη, επιτυγχάνεται η μέγιστη ανακούφιση από την ασθένεια.

Και ποια είναι τα διδάγματα που μας μεταλαμπαδεύουν με το έργο τους οι άγιοι Ανάργυροι;Είναι η ανιδιοτελής προσφορά, ο  εθελοντισμός, η ανακούφιση  όσων πάσχουν. Είναι αυτά που βρίσκουν την καλύτερη έκφρασή τους στην εθελοντική αιμοδοσία.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αλτρουισμού, αλληλεγγύης, αγάπηςκαι προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι, θα λέγαμε,η ανώτερη μορφή εθελοντισμού.

Είναι ένα μικρό θαύμα που γεννιέται από τη ψυχή καταλήγοντας στο σώμα εκείνου που το χρειάζεται. Συμβάλλει στην ανάπτυξη αισθημάτων ευθύνης, φιλαλληλίας και ανιδιοτέλειας, ακριβώς όπως μας διδάσκουν οι Πατέρες της εκκλησίας μας.

Ο εθελοντισμός και η εθελοντική αιμοδοσία λειτουργούν ως ένας πολύ δυνατός συνεκτικός ιστός στην πολυσύνθετη κοινωνία μας ,αντίδοτο και κίνητρο για να περισώσουμε τους κοινωνικούς θεσμούς, να αναδείξουμε την αλληλοβοήθεια, να αναζητήσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στη ζωή μέσα από δώρα, που δεν σχετίζονται με υλικά αγαθά.

Γιατί Μέσα από την αιμοδοσία πραγματώνονται 3 βασικά ιδεώδη της εκκλησίας μας και της διδασκαλίας των αγίων Αναργύρων :

Α) πρώτον:Η αξιοποίηση της ιατρικής επιστήμης και της γνώσης για το καλό της ανθρωπότητας.Πολλές ασθένειες θα ήταν ανίατες, πολλά χειρουργεία δεν θα μπορούσαν να γίνουν, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης , χωρίς την επάρκεια αίματος που μας εξασφαλίζει η εθελοντική αιμοδοσία.

Β)  δεύτερον : ΗΑνιδιοτελήςπροσφορά στον συνάνθρωπο. Ο εθελοντής που ενστερνίζεται αυτή την προσφορά προς έναν άγνωστο πάσχοντα, προσφέρει το αίμα του για να βοηθήσει και να σώσει ζωές. Γίνεται  αιμοδότης συνειδητά, χωρίς καμία εξωτερική πίεση, αλλά μόνο από την εσωτερική ανάγκη που πηγάζει από τον ίδιο και την καθοδήγηση του Θεού, προσφέροντας βοήθεια δίχως κανένα αντάλλαγμα.Και προσφέρει ένα αγαθό ανεκτίμητο, που δεν παρασκευάζεται σε κανένα εργοστάσιο, αφού παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γ) τρίτον:Η φροντίδα και θεραπεία της ψυχής και  του σώματος. Η δωρεά αίματος  είναι μια θεραπευτική παρέμβαση που επιτρέπει να γίνονται εκατομμύρια χειρουργεία και χημειοθεραπείες, βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, επιτρέπει την παράταση ζωής, ακόμα και την ίαση. Αποτελεί όμως και θεραπεία της ψυχής , τόσο για τον αιμοδότη, που η χαρά της προσφοράς τον κατακλύζει, αλλά κυρίως για τον ασθενή, που νιώθει αγαλλίαση στην ψυχή του, καθώς λαμβάνει έμπρακτα την αγάπη και  συμπόνοια των συνανθρώπων του.Οι αιμοδότεςγίνονται  συνταξιδιώτες  και συμπαραστάτες στον δύσκολο δρόμο της ασθένειας,για τους ανθρώπους που το χρειάζονται. Είναι εκείνοι που νοερά κρατούν  το χέρι των πασχόντων και τους  γεμίζουν ελπίδα για το αύριο, που εμψυχώνουν ακόμα και τους γιατρούς, για  να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Ακριβώς έτσι  και οι  Άγιοι Ανάργυροι,  έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους στο Θεό  για την χάρη που έλαβαν, λειτουργώντας  Ως ἰατῆρεςτῶνψυχῶνκαὶ σωμάτων, όπως ψάλλεται και στο απολυτίκιο της γιορτής τους: Γιατρεύοντας δηλαδή  ψυχή και σώμα.Και το έπρατταν αυτό αφιλοκερδώς.

(Ως ἰατῆρεςτῶνψυχῶνκαὶ σωμάτων, Ἀνάργυροιἐκλάμπετεἐνπάσῃτὴγῆ, νόσων μὲνἰώμενοι, ἀνωδύνωςτὰ βάρη, χάριν δὲπορίζαντες, τοὶςβοώαιν.)

Έτσι λοιπόν, ηιατρική επιστήμη  αποτέλεσε στα χέρια τους μέσον θεραπείας και θαυμάτων.

Στις ημέρες μας, η πρόοδος της ιατρικής μας έχει δώσει θεραπείες σε ασθένειες που κάποτε θεωρούνταν ανίατες. Ασθενείς επιβιώνουν μετά από μεγάλα ατυχήματα, παλεύουν και βγαίνουν νικητές από σοβαρές ασθένειες, επιβιώνουν κι έχουν μια φυσιολογική ζωή, κουβαλώντας ακόμα και βαριές κληρονομικές διαταραχές , όπως τη μεσογειακή αναιμία.  Κι αν ακόμα η ιατρική γνώση μας έδωσε τα εφόδια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς το θαύμα  της  αγάπης προς τον συνάνθρωπο, χωρίς την διάθεση  αυτού του Θείου δώρου από το σώμα μας , χωρίς τη δωρεά αίματος.

Η εθελοντική αιμοδοσία έχει ανεκτίμητη αξία  λοιπόν, γιατί  αποτελεί έμπρακτη αγάπη και σεβασμό για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τη σωτηρία της.

 

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας Copyright 2015 - 2019 © isimathia.gr. Developed by Antignosis