ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας ως επιστημονικός φορέας , με κάθε υπευθυνότητα και με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας , συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή πανικού , αλλά και αυξημένη εγρήγορση σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού .

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στην γειτονική Ιταλία , όπου καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι , ενώ ήδη και στην χώρα μας έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη , κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν πρωτίστως από όλο το υγειονομικό προσωπικό τα απαραίτητα μέτρα προστασίας .

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε δελτίο τύπου με τις επικαιροποιημένες οδηγίες βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων υπενθυμίζοντας όσα πρέπει να τηρούν οι ιατροί όλης της χώρας σε περίπτωση διαχείρισης πιθανού ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού .

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν ως εξής :

Κατά την διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις καθώς και οι προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων .

Πρωτίστως οι ιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο αναφοράς κρουσμάτων που ήδη έχουν λάβει στο σύνολό τους .Σε περίπτωση ύποπτων περιστατικών θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ ) για περαιτέρω οδηγίες .

Σε ότι αφορά τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος , δυσκολίας στην αναπνοή με πυρετό , θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους . Επίσης , δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο , να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιϊκά φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής .

Αντίστοιχα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες για την πρόληψη της διασποράς του ιού COVID-19:

α) Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα .

β) Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και την μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

γ) Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο αμέσως μετά την χρήση σε κλειστό κάδο .

δ) Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος ( όπως βήχα , πυρετό , καταρροή , πονόλαιμο ) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα .

ε) Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού , βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή επικοινωνούμε με τον ιατρό μας και παραμένουμε σπίτι μας .

στ) Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά την διάρκεια ταξιδιού ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια .

ζ )Πλένουμε τα χέρια μας : όταν μαγειρεύουμε , όταν φροντίζουμε ασθενείς , όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα .

η ) Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας συνυπογράφοντας τις παραπάνω οδηγίες συνιστά στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και  να ακολουθήσουν ανεπιφύλακτα τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων και υπηρεσιών . Ακόμη , ως επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τους ιατρούς της Ημαθίας συνιστούμε στους πολίτες να βασίζουν την πληροφόρησή τους μόνο στα στοιχεία τα οποία προέρχονται από αυτούς που κατά ουσία και κατά τον νόμο είναι υπεύθυνοι για την προάσπιση και διαφύλαξη της δημόσια υγείας και συγκεκριμένα τους επίσημους υγειονομικούς φορείς .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονισθεί ότι το υγειονομικό προσωπικό της Ημαθίας , τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα , είναι σε πλήρη ετοιμότητα και επιστημονική επάρκεια να διαχειριστεί πιθανά κρούσματα του ιού COVID-19 που ενδεχομένως εμφανιστούν στην περιοχή μας .

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Διαμαντόπουλος

 

Ο Γεν.Γραμματέας

Λάζαρος Χατζηιωαννίδης

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας Copyright 2015 - 2019 © isimathia.gr. Developed by Antignosis