ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

 

 « ΠΡΟΛΗΨΗ  ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ »

 

Ο Ιατρικός  Σύλλογος αποτελεί και εκ του νόμου, θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας. Είναι εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Ως εκ τούτου και με αφορμή καταγγελίες που έγιναν στον Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με δράσεις που έγιναν πρόσφατα στον νομό μας (σε  Βέροια και Νάουσα) και αφορούσαν τη μέτρηση του καρκινικού δείκτη Ca 15-3 ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ενημερώνουμε ότι:

  1. Η μέτρηση καρκινικών δεικτών δεν αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο έγκαιρης  διάγνωσης για τον καρκίνο του Μαστού. Δεν πρέπει να  χρησιμοποιείται ως μέσο προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου.

Υγιείς  γυναίκες που  έχουν  υποβληθεί στις  παραπάνω  εξετάσεις  δεν  πρέπει  να  τις  λάβουν  υπόψιν.

Αντίθετα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στην  παρακολούθηση γυναικών που έχουν ήδη νοσήσει.

Το καρκινικό αντιγόνο 15-3 χρησιμοποιείται για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού, ως δείκτης πιθανών μεταστάσεων, αλλά και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης της ασθενούς στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της εμφάνισης υποτροπών.

  1. Η πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της κλινικής εξέτασης  και του απεικονιστικού ελέγχου.

Εξέταση εκλογής για τον προληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο κατά του  καρκίνου του μαστού αποτελεί η Μαστογραφία – (screening  test)-η μοναδική εξέταση που έχει  καταφέρει να μειώσει τη θνητότητα του καρκίνου του μαστού στην τάξη περίπου του 30%.

Όλες οι γυναίκες που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό, με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, πρέπει να  υποβάλλονται από την ηλικία των 40 ετών σε ετήσιο  μαστογραφικό έλεγχο, σε συμπληρωματικό  υπερηχογραφικό έλεγχο (εξέταση που συνεπικουρεί της  μαστογραφίας και δεν πρέπει να την αντικαθιστά ποτέ) και σε τακτική κλινική εξέταση. Ο παραπάνω συνδυασμός  έχει καταφέρει να μειώσει τη νοσηρότητα και τη  θνητότητα της νόσου εντυπωσιακά.

 

 

 

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας Copyright 2015 - 2019 © isimathia.gr. Developed by Antignosis